In 't Oilsjters vlag aalst

Over de auteur

Vijftig jaar lang - reeds van in zijn atheneumtijd - noteerde Jan Louies Aalsterse woorden en uitdrukkingen op kladpapiertjes, krantenranden en vooral bierviltjes. In 1988 werden deze gebundeld in Den Oilsjtersen Diksjoneir. In 2002 kwam een uitgebreide versie. Deze kreeg de steun en het voorwoord van Professor Taeldeman van de Universiteit Gent, de Emiritus-taalkundige van het Vlaamse dialect. In november 2016 verscheen de derde uitgave, nu met veel foto’s van zijn vader Herman Louies en meer uitleg over de woorden, onder andere door citaten Pieter Daens en L.P. Boon en vele andere Aalstenaars. In 2021 kwam er een herdruk met alweer meer dan 100 woorden en uitdrukkingen bij.

Jan Louies verzorgde meer dan 20 jaar lang op radio Katanga het informatieve programma ‘M’n Ienig Oilsjt’ en was ooit de ‘Oilsjterse’ reporter voor de tv-dialectquiz van Ketnet. Hij is gekend door zijn optreden in de internetclip In ’t Oilsjters. Als kernlid van de 'De Losse Groepen' ijvert hij voor de vrijwaring van de Aalsterse spot, door de losse groepen in de carnavalstoet gebracht. Samen met zijn kompaan Jacquy De Pauw begon hij een cursus Aalsters in het CVO-PRO Aalst. Na het plotse overlijden van Jacquy is Jan Moens de co-teacher geworden. Ondertussen is er ook een 2de jaar Aalsters bijgekomen (voor wie slaagde in het 1ste jaar).

Jan Louies is voorzitter van de Aalsterse bierproefvereniging OPA (de Objectieve ProefAjuinen) Hij ijvert voor het behoud van Aalsterse merkwaardige gebouwen, o.a. in de Gecoro (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening) en de stedelijke Erfgoedraad . Samen met Jan Moens en een team creatieve carnavalisten verzorgt hij ook de carnavalraadszitting de zaterdag voor carnaval in De Werf.

Jan Louies was tot zijn pensionering leraar zedenleer in het Lyceum Aalst.