In 't Oilsjters vlag aalst

Over de auteur

Vijftig jaar lang - reeds van in zijn atheneumtijd - noteerde Jan Louies Aalsterse woorden en uitdrukkingen op kladpapiertjes, krantenranden en vooral bierviltjes. In 1988 werden deze gebundeld in Den Oilsjtersen Diksjoneir. In 2002 kwam een uitgebreide versie. Deze kreeg de steun en het voorwoord van Professor Taeldeman van de Universiteit Gent, de Emiritus-taalkundige van het Vlaamse dialect. In november 2016 verscheen de derde uitgave, nu met veel foto’s van zijn vader Herman Louies en meer uitleg over de woorden, onder andere door citaten Pieter Daens en L.P. Boon en vele andere Aalstenaars.

Jan Louies verzorgde meer dan 20 jaar lang op radio Katanga het informatieve programma ‘M’n Ienig Oilsjt’ en was ooit de ‘Oilsjterse’ reporter voor de tv-dialectquiz van Ketnet. Hij is gekend door zijn optreden in de internetclip In ’t Oilsjters. Als kernlid van de 'De Losse Groepen' ijvert hij voor de vrijwaring van de Aalsterse spot, door de losse groepen in de carnavalstoet gebracht. Samen met zijn kompaan Jacquy De Pauw geeft hij een cursus Aalsters in het CVO Handelsschool Aalst.

Jan Louies is voorzitter van de Aalsterse bierproefvereniging OPA (de Objectieve ProefAjuinen) en redacteur van het biertijdschrift ‘De Zytholoog’, het ledenblad van Zythos vzw. Hij is eveneens promotor van het ‘Gilladeken’, het huisbier van de ‘zaal Gillade’ (onderdeel van het Lyceum Aalst) in de voormalige Hoogstraat. Hij ijvert voor het behoud van Aalsterse merkwaardige gebouwen, o.a. in de Gecoro (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening) en de Cultuurraad. Jan Louies is leraar zedenleer in het Lyceum Aalst.