In 't Schoein Vloms vlag schoon vlaams

Oever den oteur

Mier as ’t feftig joor  on e stik – al van as t’n op ’t attenei zat – krabbelden Jan Louies (oitspreiken: lowies) Oilsjterse woerden en oitdrikkingen op kladpapierkes, gazettenran’n en vanoigest op bierkortjes. In 1988 zen die baïengebrocht in Den Oilsjtersen Diksjoneir. In 2002 kwamp er een oitgebradje verse. Die kreig de stein en een veirwoord van professor Taeldeman van de Universitoit van Gentj, den Emeritus-toolkundigen van het Vloms dialect. In november 2016 verschein een derde oitgauve, na me veil foto’s in van zenne pa Herman Louies en mier oitleg oever de woerden, onder andere me citaten van Pie Donsj, Lowie Boein en veil ander Oilsjteneers.

Jan ‘Lowies’ verzergden, mier as twintjeg joor rink onien op Radio Katanga het informatieve programma M'n Ienig Oilsjt in het Oilsjters, was van zè leven den 'Oilsjtersen' reporter ver den tv-dialectkwis van Ketnet en is gekendj deir zijn optreiden in den internetclip In 't Oilsjters. As kernlid van de 'De Losse Groepen' oivert’n mei ver de vroiworink van den Oilsjterse spot, deir de losse groepen in de karnavalstoet gebrocht. Te saumen me zenne kompanjong Jacquy De Pauw geiften Oilsjterse les in d’auvendschoel van d’ Handelsschoel.

Jan ‘Lowies’ es veirzitter van de Oilsjterse bierproefverienigink OPA (de Objectieve ProefAjoinen) en redacteur van het biertoidschrift De Zytholoog, het leidenblad van de vzw Zythos. A es oeik de promotor van het ‘Gilladeken,’ het hoisbier van de ‘zool Gillade’ (‘tserrewoerdig diel van het Oilsjtere Liseiom) in de (vroegere) Hoeigstroot. A oivert ver het beworen van de Oilsjterse merkwoordige gebaan, o.a. in de Gecoro (Gemintjelekke Adviescommisje  Remtelek’ Ordenink) en de Cultierrood. A es oeik nog lieroor zeidelier in het Liseiom van Oilsjt.